Vinçler Kaça Ayrılır? Nerelerde Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesi, finansal araçların çoğalması ve buna paralel olarak tüketimin artması birçok sektörün ciddi anlamda büyümesine neden olmaktadır.  Bunlardan bir tanesi de hiç kuşkusuz inşaat sektörüdür. Bugün inşaat sektörüne bakıldığında ciddi anlamda bir büyüme olduğu rahatlıkla gözlemlenmektedir.

İnşaat sektöründeki hareketlilik de birçok sektörün gelişim göstermesine yardımcı olmaktadır. Çünkü inşaat sektörü büyüdükçe mobilyasından demirine, çimentosundan betonuna kadar pek çok tamamlayıcı ürün daha çok talep görüyor. Haliyle bu hareketlilik vinç sektörüne de pozitif anlamda yansıyor.

Vinçler kaça ayrılır?

Günümüzde vinçler; inşaatların, fabrikaların, tersanelerin, depoların vaz geçilmez iş makinalarından bir tanesidir. İnsan gücünün yetersiz kaldığı, büyük ve ağır yüklerin kaldırılmasının gerektiği her alanda vinçler karşımıza çıkar. Vinçler, yükleri kaldırmak, farklı yerlere aktarmak için tasarlanan yükleme ve boşaltma işlerinde kullanılan iş makineleridir.

Vinçler makara sistemiyle çalışır ve halatlardan istifade ederek hareket kuvveti sağlar. Yükü kaldırmanın yanı sıra dik ya da yatay olarak hareket ettiren vinçleri aşağıdaki gibi ayırabiliriz:

Sabit vinçler

Bu tip vinçler sabit bir şekilde çalışan yani hareket ettirilerek nakledilmeye ihtiyaç duyulmayan, dolaysıyla iş sürekliliği olan fabrika, liman, garaj gibi alanlarda tercih edilen iş makineleridir.

Paletli Vinçler

Palet sistemi sayesinde hemen hemen her arazi ve koşulda çalışabilen paletli vinçler çok ağır ve devamlılık gerektiren işlerde çalışabilmeleri sebebiyle tercih edilir.

Lastik tekerlekli vinçler

Lastik tekerlekli vinçler bir kamyon üzerine monte edildiklerinden çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Ancak çok ağır yüklerin kaldırılmasında, yumuşak arazilerde, süreklilik gerektiren işlerde tercih edilmezler.

Ray üzerinde hareket eden vinçler

Bu vinçler 40 tona kadar yük taşıyabilen, bum uzunlukları 20 metreye varan bu vinçler ray mekanizması sayesinde hareket ederler, dolayısıyla hareketleri oldukça sınırlıdır. En başta limanlar olmak üzere fabrikalar ve madenlerde sıklıkla kullanılır.

Kule vinçler

Kule vinçler yüksekliği fazla olan yerlerde kullanılır. Kule vinçlerin yüksekliği 60 metreye kadar çıkabilir. Bom uzunlukları da 30 metreyi bulabilir. Lastik tekerlekli ve raylı modelleri vardır.

Teleskopik vinçler

Bumları iç içe girip çıkararak uzayıp kısalan bir vinç modeli olup 55 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Halatlı vinçler

Köprü inşaatlarında sıklıkla tercih edilir. İki kule arasına gerilen halatlar üzerinde hareket eden bir mekanizmaya sahiptir. Kuleler arasındaki açıklık 100 metreye kadar çıkabilir.

Yukarıdaki vinç çeşitlerinin yanı sıra, kafesli vinçler, sabit vinçler, yollarda sıklıkla gördüğümüz kurtarıcılar, kızaklar üzerinde hareket eden fabrika vinçleri de çeşitli sektörlerde kullanım alanı bulurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir